Bio

… Belgicana … 

Vier veertigers met een gezamenlijk verleden tot in de pampertijd, een uitgeweken Bruggeling en twee “jonkies” met een oude ziel. Muzikale ervaringen in rock, folk, bluegrass, country, klassiek en zelfs dance gecombineerd tot iets wat de band zelf omschrijft als Belgicana. Podiumervaring zat, jawel, ook bij de jonge garde. Dat, en meer, is Circo Maximo. 

Circo Maximo begon als instrumentaal folk-duo in 2011. Sinds 2015 staat er een band van zeven muzikanten die op het album “Bataklank” dat in december 2019 werd uitgebracht verder gaan dan die traditionals waarmee ze begonnen.. De teksten zijn eigentijds, soms met een randje geschiedenis, én in het dialect waarin ze zich thuis voelen: het Zuid-Kempisch. Voeg dit samen met een eerder ongewone combinatie van instrumenten (denk: doedelzak – resonator of banjolele – stoofbuis… jawel…) en je komt tot iets eigenzinnig waarin elk publiek wel zijn gading kan vinden. In mei 2019 won Circo Maximo, tussen opnames van “Bataklank” door, het Utrechts Kleinkunst Festival in het Schiller Theater. Volgens de jury omwille van “hun aanstekelijke energie en de muziek die perfect past bij de teksten”. Voor de band was het een aparte ervaring: “Een zaal vol Nederlanders in hun beste Kempisch dialect ‘ge leeft mor ene kiejer’ horen zingen… het doet iets met een mens!” 

Op 8 december 2019, drie maand voor de wereld helaas dicht ging, bracht Circo Maximo “Bataklank” uit, hun eerste full album. De band werkt hiervoor verder op het elan van hun EP “Belle Gigue” uit 2017.  Beide releases werden in eigen beheer opgenomen en de meeste nummers werden door de band zelf geproducet. 

Op 16 februari 2024 werd “Ronde van Vlaanderen” uitgebracht. Een ode aan Vlaanderens mooiste waarvoor Guido Belcanto werd gestrikt om een gastrol te vertolken.

“Geen Sportman”, een nummer over dromen om topsporter te worden, was het eerste nummer dat uitgebracht werd van een nieuw album dat voorzien is begin 2025. In 2024 volgens o.a. nog de singles “Bokkerijders” en “Dag Des Oordeels”. 

Publiekslievelingen zijn ondertussen “Ik zal er zijn”, “New York” en “Belle Gigue” geworden. Het eerste nummer is dan een ode aan de vriendschap. “New York” vertelt over de overtocht met de Red Star Line naar het beloofde land. “Belle Gigue” is antwoord op het originele nummer van André Bialek uit de jaren ’70.  Met “Ik Zal Er Zijn” en “Belle Gigue” raakte Circo Maximo in 2018 in de Snob Top 2000 van ondergewaardeerde liedjes in Nederland op respectievelijk plaats 100 en 114 tussen o.a. dEUS, Etta James en Sigur Ròs. Ook in 2019 haalde beide nummers nog de top 400 van de lijst.

Door de jaren heen is de band gepasseerd op podia doorheen België: Na Fir Bolg, Bombelbas, GItanneskesfoor, Oostende Voor Anker, Beerputrock, Schots Weekend, Folk In Hamme, Zeppelin Festival, Bergfolk, Lier Centraal,... en binnenkort.... waarschijnlijk ergens in uw buurt!

Wie is wie ?

Jorn Torfs

Doedelzak, mandoline, zang, low whistle

Pagina & Plant & 't Kollektief

Bert Schoovaerts

Gitaar, ukulele, banjolele, zang

Scarecrow, Andy's Little Carpfighters

Erik Meuris

Zang

Dixi's, Zes!

Wannes Verbeeck

Drum & percussie

Loop Journey, Pumping Pips, Nuttelozen Van De Nacht, GV's Junkbank, L.A. Radio & The Big Beat, Belgian Chocolate

Henk Dom

Gitaar, resonator

Scarecrow, Andy's Little Carpfighters, Zes!

Arne Troffaes

Viool

VUB Symphonic Orchestra, Strijkorkest Rosamunde

Sven Lens

Bas

Highly Flamables, Nathalie & The Lieutenants, Jungman, The Good Sons, L.A. Radio & The Big Beat